Suzanne Glerum

 

Mijn werk komt voort uit pure schildersdrang. Al schilderend kom ik tot oplossingen en ontstaan er niet voorziene schilderijen. Ik ga uit van landschappelijke thema,s die dicht bij huis liggen, al schetsend verken ik plekken. Het kan in de polder zijn of op de Waddeneilanden het kan ook de wolkenlucht zijn vanaf mijn dak. Op mijn atelier zijn deze schetsen de aanleiding om een schilderij te beginnen. Het gaat mij om een gevoelsmatige weergave die net zoveel met het landschap als met mijzelf te maken heeft en als het goed is iets universeels verwoordt.

De kleuren ontstaan al schilderend en zou je eerder tinten kunnen noemen. Nat in nat is de techniek die ik gebruik. Ik schrap er net zoveel verf weer af als ik erop boetseer.

Mijn atelier ligt in een ateliercomplex in de binnentuinen achter de Overtoom te Amsterdam. In dit atelier weet ik de landschappen gevoelsmatig veel beter terug te halen dan wanneer ik daadwerkelijk in het landschap zou werken. Er is elke keer het verlangen naar het landschap terug te gaan maar om het te kunnen schilderen heb ik afstand nodig . Misschien kun je een landschap wel veel beter schilderen wanneer je er niet middenin staat. Muziek helpt mij ook om gevoelsmatig een stap verder te komen en heeft invloed op mijn werk.