Suzanne Glerum - Schilderijen

Voor Suzanne Glerum (Marknesse 1960) zijn Noordelijke landschappen altijd een onuitputtelijke bron van energie en inspiratie. Ze laat zich verrassen door subtiele veranderingen van licht en lucht of om er iets van zichzelf in weerspiegeld te zien – en schetst haar ideeën ter plekke met grove vegen houtskool op.


De beelden die ze vervolgens in haar atelier opnieuw tot leven wekt, zijn woest, ritmisch en levendig. Om die bij de haren te grijpen, schildert Glerum niet zomaar: ze boetseert als het ware gulle lagen verf met robuuste streken op het doek, tot deze – na weken drogen – verstillen tot nieuwe ‘verfschappen’. Van dichtbij zijn het grillige opstapelingen van aardse tinten klodders verf, van veraf trefzekere weergaven van heruitgevonden herinneringen.


Uit deze abstracte reliëfs springen ogenschijnlijk willekeurige details die – als je een stap terugzet – scherpe observaties van momentopnames laten zien en de technische geoefendheid om deze te vangen.


Op die manier toont Glerum het romantisch-klassieke onderwerp in al haar ongrijpbare beweging – aardappelruggen die staccato zij aan zij liggen, een weerbarstige zee die alsmaar aanrolt, zwelt en terugtrekt en duizenden graanhalmen die swingen op het ritme van de wind.


Bron uitgave verkleide zee, tekst Allissa van den Berg, 2018